Wat houdt een ISO 27001 certificaat precies in?

ISO 27001

Bedrijven en organisaties zijn verplicht om veel aandacht aan de informatiebeveiliging te besteden. Dit komt omdat er in 2018 een nieuwe Europese wet is ingevoerd. Dit is een strenge wet en die wordt de Algemene Verordening Gegevens genoemd. Bedrijven moeten zich houden aan strenge richtlijnen, want anders worden ze geconfronteerd met flinke boetes en andere verstrekkende gevolgen. Het is als organisatie dan ook verstandig om een ISO 27001 certificaat te behalen. Maar wat kun je dan zoal met dit certificaat en hoe zit het met de inhoud? 

ISO 27001 en een goede informatiebeveiliging 

Met een een ISO 27001 certificaat laat je als bedrijf zien dat je voldoet aan de hoge eisen van informatiebeveiliging. Een hoogwaardige informatiebeveiliging is voordelig om meerdere redenen. Aan de ene kant voorkom je daarmee boetes. We gaven in de inleiding al aan dat de wetgeving streng is en er flinke boetes kunnen worden gegeven bij gebrekkige persoonsbeveiliging of incidenten. 

Dit kan een percentage van de omzet zijn en daar zit je als bedrijf niet op de wachten. Klanten voelen zich ook veiliger bij je organisatie wanneer je dit certificaat in handen hebt. Ze willen immers niet dat betrouwbare gegevens op straat komen te liggen door één of ander datalek of slordigheidje. Ook voor je eigen bedrijf is het fijn, want je wilt zelf ook niet dat gegevens van je bedrijf op straat komen te liggen. 

Voorwaarden voor het ISO 27001 certificaat

Als bedrijf kun je niet zomaar een ISO 27001 certificaat aanvragen. Je hebt namelijk eerst een ander certificaat nodig, namelijk de ISO 27001 audit. Dit certificaat kun je alleen verkrijgen wanneer alle systemen binnen je bedrijf op orde zijn. De audit wordt op verschillende manieren uitgevoerd, want elk bedrijf heeft immers ook een andere opzet. Bovendien kennen veel organisaties in dit tijdperk andere structuren. Het behalen van dit certificaat is als organisatie best lastig. Gelukkig zijn er verschillende checklists en je kunt ook hulp inschakelen van bedrijven met expertise. 

ISO 27001 certificaat behaald

Is de audit goed gegaan en heb je als organisatie het ISO 27001 certificaat behaald? Dan is dit direct voordelig voor de organisatie. In de eerste plaats zijn de risico’s van datalekken daarmee beperkt. Ook voldoe je aan de wetgeving, waardoor je minder snel te maken krijgt met de beveiligingswaakhonden. Ook is het goed voor het klantenbestand, want je laat goed zien dat je een betrouwbaar bedrijf bent. Klanten met gevoelige gegevens zijn dus sneller bereid om een dienst of product bij je af te nemen. 

Admin - Author

You Might Also Like