Wat moet je allemaal weten over de bromfietsverzekering?

De bromfietsverzekering is een verzekering die zoals de naam natuurlijk al een beetje weggeeft in het leven is geroepen voor mensen die eigenaar zijn van een bromfiets. Op het moment dat deze in het verkeer wordt gebracht dient ze altijd te zijn verzekerd. Dit moet vergelijkbaar als met een auto altijd gebeuren door middel van de zogenaamde WA-verzekering. Het is geheel aan jou om te bepalen of je ook uitgebreidere schade wenst in te laten dekken of niet. Heb jij ook net voor het eerst een bromfiets aangekocht en wil je deze graag laten verzekeren? Dan zal je in de praktijk al snel tot de conclusie komen dat je, je maar beter even kan verdiepen in de af te sluiten bromfietsverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Alles wat je hierover dient te weten laten we je bijzonder graag ontdekken middels de hieronder terug te vinden informatie.

Wat is een bromfietsverzekering?

Een bromfietsverzekering is een verzekering die zoals de naam je reeds aangeeft kan worden afgesloten voor mensen die eigenaar of bestuurder zijn van een bromfiets. Indien je van plan bent om een dergelijk voertuig te gaan besturen is het altijd interessant om je even te verdiepen in de verschillende verzekeringen die er hiervoor bestaan. Wat dit betreft maken we een onderscheid tussen de onderstaande drie verschillende mogelijkheden:

  1. De WA-verzekering voor schade aan derden;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering voor beperkte eigen schade;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering voor zelf veroorzaakte schade;

Buiten de standaard drie verschillende bromfietsverzekeringen bestaan er ook nog een aantal aanvullende dekkingen. Hierbij zou je dan bijvoorbeeld kunnen denken aan een zogenaamde verzekering voor opzittenden. Ook een zogenaamde rechtsbijstandsverzekering is interessant. Bedenk jezelf wel altijd of deze aanvullende dekkingen voor jou de moeite echt waard zijn om af te sluiten.

Is een bromfietsverzekering wettelijk verplicht?

De bromfiets behoort in Nederland tot de groep van de gemotoriseerde voertuigen. Dit betekent concreet dat ze valt onder de verzekeringsplicht voor wat de WA-verzekering betreft. We staan er vaak niet bij stil, maar ook met een bromfiets is het in de praktijk mogelijk om aanzienlijke schade aan te richten aan derden. Omwille van deze reden is het zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat je in geval van dergelijke schade daar de financiƫle gevolgen van kan dragen. De overheid heeft er omwille van deze reden voor gekozen om de WA bromfietsverzekering wettelijk te verplichten.

Voor alle duidelijkheid, de verplichting die geldt voor de bromfietsverzekering beperkt zich enkel en alleen tot de zogenaamde WA-verzekering. Het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering is dus met andere woorden niet verplicht. Je kan er uiteraard altijd voor kiezen om dit te doen, maar je zal nooit worden beboet wanneer je uitsluitend de standaard WA-verzekering afsluit.

Welke soorten bromfietsverzekeringen zijn er?

Indien je een bromfietsverzekering wenst af te sluiten zal het vrij snel duidelijk worden dat er op de markt verschillende soorten van deze verzekeringen worden aangeboden. In eerste instantie is er natuurlijk de meest eenvoudige verzekering, namelijk de WA-verzekering. Zoals het hierboven terug te vinden stukje tekst reeds duidelijk heeft gemaakt geldt voor deze verzekering dat er een wettelijke verplichting voor geldt. Dit betekent dat elke eigenaar of bestuurder van een bromfiets in Nederland bij wet verplicht is om minstens over de WA-verzekering voor schade aan derden te beschikken.

De WA-verzekering is op zich best een interessante verzekering omwille van twee verschillende redenen. In eerste instantie dekt ze de verwijtbare schade aan die door jou aan derden is aangericht. Daarmee kan je jouw financiƫle situatie werkelijk uitstekend beschermen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het immers in de praktijk eveneens zo dat ze zeer voordelig kan worden afgesloten. Voor heel wat verschillende eigenaars van een bromfiets is ze omwille van deze redenen dan ook erg interessant om af te sluiten. Soms is deze verzekering echter toch niet voldoende.

De WA+ beperkt & WA+ volledige cascoverzekeringen voor bromfietsen

De WA bromfietsverzekering is in de praktijk dus als zeer interessant te beschrijven voor mensen die gewoon willen voldoen aan de wettelijke verplichting en zo weinig mogelijk verzekeringspremie willen betalen. Dit gezegd hebbende biedt deze verzekering onvoldoende dekking wanneer je niet alleen een dure bromfiets hebt aangekocht, maar ook wanneer je er bijvoorbeeld grote afstanden mee gaat afleggen. In die situaties kan kiezen voor een uitgebreidere verzekering interessanter zijn.

De WA+ beperkt casco bromfietsverzekering is een verzekering die schade dekt veroorzaakt door bijvoorbeeld een brand of een explosie. Ook wanneer er sprake is van diefstal wordt deze schade gedekt. Is het voor jou belangrijk dat ook de schade die je zelf hebt aangericht aan je bromfiets wordt gedekt? In dat geval zal je voor de meest optimale en dus de allriskverzekering moeten kiezen. Het is vanzelfsprekend dat aan deze verzekering ook de hoogste kosten zijn verbonden.

Hoe bepaal je de voor jou beste bromfietsverzekering?

Zou je er graag zeker van willen kunnen zijn dat je de meest interessante bromfietsverzekering gaat afsluiten? Dan is het in de praktijk altijd een aanrader om even bij een aantal relevante factoren stil te blijven staan. In ieder geval moet je bijvoorbeeld goed nadenken over het type bromfiets die je hebt aangekocht en dan vooral over de waarde waarover ze beschikt. Hier gaat het namelijk in de praktijk vaak fout. Veel mensen kiezen blind voor de meest uitgebreide bromfietsverzekering omdat ze weten dat ze op die manier het best zijn gedekt. Dat is natuurlijk geen verkeerde gedachte, maar bij een sterk verouderde bromfiets is dit financieel wellicht helemaal niet interessant.

Niet alleen de waarde van je bromfiets oefent een bepaalde invloed uit op de keuze van de bromfietsverzekering die je gaat maken. Dat geldt in de praktijk namelijk eveneens voor het gebruik. Je kan wel een vrij voordelig bromfiets hebben aangekocht, wanneer je deze gebruikt als daily om bijvoorbeeld boodschappen mee te doen, de kinderen mee naar school te brengen en zelf mee naar het werk te rijden is de kans ontzettend groot dat je deze toch wat uitgebreider dan alleen maar WA zal willen laten verzekeren. Ook dan is een uitgebreidere verzekering afsluiten mogelijks interessant.

Admin - Author

You Might Also Like