3 misverstanden over de woningmarkt in Amsterdam

Amsterdam behoort al jaren tot de meest populaire steden om te wonen. Maar er bestaan heel wat misverstanden over de woningmarkt in Amsterdam.

Misverstand #1: Amsterdammers blijven zitten waar ze zitten

Men denkt vaak dat Amsterdam ‘op slot’ zit doordat Amsterdammers blijven zitten waar ze zitten. Het tegendeel is waar: er vertrekken meer Amsterdammers uit de hoofdstad dan ooit. De meeste van hen verhuizen naar een woning buiten de stad. Desondanks blijft de stad groeien, en die groei is voornamelijk te danken aan immigranten uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, de Verenigde Staten en India (dus geen asielimmigranten). Geboren en getogen Amsterdammers gaan en worden vervangen door expats.

Misverstand #2: De groei van het inwoneraantal zal wel stagneren

Het inwoneraantal van Amsterdam is sinds 2008 met ongeveer 10.000 inwoners per jaar gegroeid. Je zou misschien denken dat die groei op een gegeven wel stagneert. Vol is vol, toch? Nou, reken er maar niet op dat je dat nog zult meemaken. Momenteel ligt het aantal Amsterdammers op ruim 883.000, en naar verwachting bereiken we over slechts 10 jaar de mijlpaal van 1 miljoen inwoners. 

Misverstand #3: Starters moeten voorrang krijgen

Sommige mensen zijn van mening dat starters voorrang moeten krijgen op een oververhitte woningmarkt als Amsterdam. Echter zou een dergelijke maatregel er niet toe leiden dat meer starters een woning krijgen. Zou je de Amsterdamse woningmarkt vergelijken met een schuifpuzzeltje, dan kun je beter eerst de vakjes wat verschuiven (oftewel doorstroming creëren voor ‘zittende’ bewoners) en uiteindelijk het lege vakje dat overblijft vullen met een starter.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn met betrekking tot het kopen van een huis in de hoofdstad? Schakel dan een hypotheekadviseur Amsterdam in!

Admin - Author

You Might Also Like