Verlichting is voor veel bedrijven de grootste kostenpost op de energierekening, vaak maken deze bedrijven nog gebruik van ouderwetse en energievretende systemen zoals TL buizen en halogeen verlichting. Het overstappen op energiezuinige LED verlichting zal substantiële besparingen opleveren, Voor zowel het elektriciteitsverbruik als op de onderhoudskosten, aangezien LED verlichting een lange levensduur heeft.

Wat is LED nou precies?

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, oftewel een lichtgevende diode. Een diode is een elektronisch onderdeel die de stroom vrijwel alleen maar naar één richting geleidt en amper naar de andere. Een LED is een halfgeleider die licht geeft als er in de juiste richting stroom doorheen gaat. Welke kleur licht het uitstraalt hangt af van het gebruikte halfgeleidermateriaal. Er zijn veel verschillende modellen LED en de sterkte van het licht wordt gemeten in lumen.

Het vervangen van de verlichting

Bij het vervangen van de verlichting heb je meestal meerdere mogelijkheden. Je kan geheel nieuwe armaturen laten plaatsen, hierbij moet je vaak wel rekening houden met een terugverdientijd van gemiddeld 6 tot 8 jaar. Een andere optie is het laten ombouwen van de TL armaturen, hierbij wordt alle elektronische delen vervangen en wordt het armatuur hergebruikt. De armaturen zelf zijn vaak van metaal of kunststof en gaan meestal decennia mee, slecht de interne elektronica is hierbij verouderd. Dit is de meest goedkope optie, aangezien nieuwe armaturen duur zijn. Ook is dit goed voor het milieu, omdat je veel hergebruikt.

De voordelen van LED verlichting

Het is niet voor niets dat LED verlichting nog steeds in opkomst is, er hangen eenmaal veel voordelen aan vast. Welke voordelen zijn dat nou precies?

  • Lager stroomverbruik. Dit blijft de meest voornaamste reden om over te gaan op LED kantoorverlichting. Je zult het gelijk terugzien op de energierekening, per lamp kan dit jaarlijks al een paar tientjes schelen.
  • Lange levensduur. LED verlichting gaan veel langer mee dan de traditionele lampen. Gemiddeld gaat een LED lamp zo’n 30.000 uren mee, hoewel er ook al lampen zijn die 100.000 uren branden. De levensduur is nog constant in ontwikkeling.
  • Minder warmte. LED lampen geven minder warmte af, waardoor je in de zomer minder hoeft te koelen om een aangename werktemperatuur te krijgen.
  • Beter voor de werknemers. Buiten financiële en milieuvriendelijke voordelen zitten er ook voordelen voor de werknemers aan. LED verlichting flikkert namelijk niet en dat is beter voor je ogen. Zeker bij oudere spaarlampen en TL buizen die aan het einde van hun levensduur zijn, zijn flikkeringen vaak met het oog waarneembaar. Dit heeft een negatief effect op het concentratievermogen. LED is veel rustiger en daardoor ook beter.
  • LED is ook veel robuuster dan de andere soorten verlichting, in principe zou je ermee kunnen gooien.
  • Veel variatie. De mogelijkheden zijn eindeloos, LED verlichting is tegenwoordig voor elk soort armatuur verkrijgbaar. Ook zijn ze in bijna alle kleuren te verkrijgen.

Admin - Author

You Might Also Like